Vinska klet Žorž 1696

Naši družini vinogradništvo in vinarstvo ni tuje, saj vinograde obdeluje že 5 generacija pridnih rok. Ta dejavnost, ki je bila v družini od vedno prisotna, pa je svojo zgodbo dobila z nakupom stare kleti in posestva iz l. 1696. Leta 1921 je tako naš pra pra pra pra ded Jernej Žorž dokončal manjšo obnovo kleti, v katero se seveda ni preveč posegalo ampak le pripravilo za zorjenje vina v lesenih sodih.

Skozi desetletje je tako družina obdelovala vinograde, kakšnega tudi kupila in danes smo ponosni lastniki 12ha vinogradov, zasajenih z odlično žlahtno kapljico. Kmetija je ena večjih družinskih kmetij v Vipavski dolini, saj letno pridelamo med 50.000 in 60.000 l kvalitetnega vina. Obdelujemo tako domače kot mednarodne sorte. Najbolj pa smo prepoznavni po našem odličnem avtohtonem vinu Zelen ter rdečo udomačeno sorto Merlot.
Ključ do uspeha, odlični rezultati, so plod izoblikovane vizije in dela več generacij, kletarstvo pa v zadnejm času prevzemajo mlajši, ki povezujejo svoja strokovna znanja z izkušnjami starejših in iščejo nove izzive. Tak izziv nam je predstavljala tudi ekološka pridelava, zato smo se leta 2015 uspešno vključili v ta program, kateri nam z posebnimi postopki in pridno roko vinarja prinaša vedno boljše rezultate. Strmimo predvsem k kvaliteti vina, saj nam je to bolj pomembno od količine.

Kontakt:

Jurij in Jernej Žorž, Slap 13, 5271 Vipava
Tel: +386 40 706 637 (Anja Žorž)
Email: vino.zorz@siol.net
FB: https://www.facebook.com/vino.zorz

Odpiralni čas: pon – ned 10.00 do 22.00h
Sprejemamo tako individulane goste kot skupine, za večje skupine ( 10+) je obvezna predhodna najava) za manjše pa 30min pred obiskom
Degustacije na voljo v slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini