21. odprti hrami na Slapu

Zloženka

Slapenski hrami bodo letos vrata odprli 30. novembra in to že 21. zapovrstjo. Svoje hrame bo odprlo osem vinarjev in vsak izmed njih bo poskrbel za vinsko in kulinarično degustacijo.

Zagotovljen je avtobusni prevoz iz parkirišča z Dolgega mostu v Ljubljani (odhod ob 15:15) na Slap in nazaj na Dolgi most s Slapa (odhod ob 00:20). Doplačilo za prevoz znaša 8 evrov. Obvezna je predhodna prijava na info@slapvinofestival.si.

Število vstopnic za degustacije je omejeno na 800 vstopnic, zato so skupine nad deset ljudi naprošene, da obisk najavijo na info@slapvinofestival.si ali na 040 437 862 (Marina – prosimo, kličite po 16. uri). Obvezna je prijava organiziranih skupin, ki bi se želele na prireditev pripeljati z avtobusnimi prevozi v lastni režiji.

Vinarji

Otvoritev učne poti na Slapu

Občina Vipava in partnerji operacije Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap vas vabimo na otvoritev učne poti na Slapu v petek, 27. septembra 2019, ob 16. uri na slapenskem placu. V primeru dežja bo prireditev potekala na Turistični kmetiji Majerija na Slapu.

 

Program:

  • Pozdravna govora župana Občine Vipava, g. Gorana Kodelje, in predsednika KS Slap, g. Alojza Ambrožiča
  • Kratek kulturni program
  • Voden sprehod z g. Dariom Cortesejem po učni poti “Med divje”
  • Razglasitev zmagovalca natečaja
  • Predstavitev jedi iz užitnih divjih rastlin in pogostitev

 

Občina Vipava in partnerji operacije Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap

Šagra Slap 2019

Vljudno vabljeni vsi Slapenci v nedeljo, 28. julija 2019, od 17:00 dalje.

 

Ob 17:30 se bo odvijal turnir generacij.

Ob 18:00 briškuljada. Prijavnina znaša 20 € na par. Prijave so možne do sobote, 27. julija 2019, na telefonsko številko 040 591 619 (Roman).

 

Za pijačo in jedačo bo pokrbljeno. …Aja, pa tudi za glasbo. Šagro organizira slapenska mladina z namenom zagona mladinskega kluba. Prostovoljni prispevek je dobrodošel. V primeru dežja se šagra prestavi na naslednjo nedeljo, 04. avgusta 2019.

Šmarnice v maju

Šmarnice bodo od ponedeljka do petka v cerkvi ob 19. uriOb sobotah pa Popoldan na Slapu organizira od 18:30 do 19:00 krajši pohod s podobo Marije od cerkve do ene od slapenskih kapelic ali po dogovoru do ene bajtice v kakem vinogradu. Tam bomo molili in brali šmarnice. Kdor bo želel, se bo lahko pridružil pohodu, vsi ostali pa ste povabljeni, da nas kar počakate na prej dogovorjem kraju. Do vseh teh krajev je možen prevoz z avtomobilom. Vsak teden bomo sproti v oznanilih napisali točen kraj srečanja.

Razpored

Ponedeljek: Šmarnice vodijo člani ŽPS in ŽGS

Torek: Sveta maša in šmarnice, vodi gospod župnik

Sreda: Šmarnice oblikujejo bralci božje besede

Četrtek: Šmarnice oblikujejo člani Karitas

Petek: Šmarnice oblikujejo člani cerkvenega pevskega zbora

Sobota: Pohod in šmarnice pripravi Popoldan na Slapu

Nedelja: Takoj po sveti maši strežniki vodijo šmarnice

 

Starši in otroci prvoobhajanci ste povabljeni, da v tednu pred svetim obhajilom sodelujete pri branju šmarnic.

Vsi lepo vabljeni k šmarnicam!

Delavnica “Velikonočne butar’ce”

Prostovoljci in animatorji Popoldan na Slapu vabijo vse, da se jim pridružite na delavnici z naslovom “Velikonočne butar’ce”. Delavnica bo potekala v soboto, 13. aprila 2019. Začnemo ob 16. uri v stari šoli.

Lepo okrašene butarice boste lahko na naslednji dan nesli k blagoslovu.

Vljudno vabljeni!

Animatorji Popoldan na Slapu

8. tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi SLAP

V nedeljo, 14. 4. 2019, bo potekal že 8. tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi idilične vasice Slap. Na vaškem placu se začnemo zbirati ob 8.30, začetek pohoda je ob 9.00.

Pot je srednje zahtevna in traja približno tri ure. Za utrujene, zamudnike ali družine z otroki pa smo pripravili tudi malo krajšo verzijo poti.
Konec pohoda bo na vaškem “placu”, ki je bil proglašen za enega izmed najlepših vaških jeder v Sloveniji.

Štartnina znaša 5 € in vključuje jutranjo kavico, tri postojanke s pijačo na poti in vipavsko joto na cilju.
Z nakupom vstopnice sodelujete tudi v žrebu za dobrote iz naših kmetij. Obenem pa se boste lahko preizkusili v »šicanju« domačega vipavskega pršuta in ga z malo sreče tudi odnesli domov.

Gotovo se bomo imeli fino.
Lepo vabljeni!
Vinarsko turistično društvo Slap – Vas zlatih kapljic

Za več informacij pokličite: 040 437 862 (Marina Marc)

Starševski dan

Med praznikom svetega Jožefa (19. marec) in Gospodovim oznanjenjem (25. marec) tradicionalno praznujemo teden družine. V tem tednu se bomo v nedeljo, 24. marca 2019, pri sveti maši z začetkom ob 08:30 spomnili na vse mame in očete, starše in stare starše.

Sveto mašo oblikujejo prostovoljci programa Popoldan na Slapu z otroki in mladinski pevski zbor iz Vrhpolja. Po maši sledi druženje pred cerkvijo. Prostovoljci in otroci za vse starše pripravljajo presenečenje.

Vsi lepo vabljeni!

Prostovoljci Popoldan na Slapu

Pustna povorka po Slapu

Popoldan na Slapu in slapenska mladina organizirata v soboto, 02. marca 2019, ob 15.  uri pustno povorko po vasi z obiskom družin.

Zberemo se v stari šoli. Nato gremo vsi skupaj v povorki po slapenskih gasah, do vseh zaselkov in skritih domačij. Na koncu se ponovno zberemo v stari šoli, kjer bo slapenska mladina pripravila presenečenje za vse udeležence.

Lepo vabljeni vsi otroci in starši – male in velike maškare.

Animatorji Popoldan na Slapu in slapenska mladina

Vabilo na delavnico

V soboto, 12. januarja 2019, bomo imeli na Slapu zanimivo delavnico, in sicer bomo izdelovali pleteno košaro iz vrbe oziroma po domače iz “beke”. Delavnica bo potekala pod vodstvom gospoda Marka Kokalja. Spoznali bomo, kako so nekoč sami pri hiši izdelali koš, cajnom posodo za rože in kruh. Dobimo se ob 16. uri v stari šoli.

Naša naloga je, da sami naberemo vrbo ali beke, ki jih do delavnice postavimo v vodo, da se ne posušijo. Včasih so te vrbine veje uporabljali za vezanje trte v vinogradu. Za eno malo košarico boš potreboval en šopek vrbe. Če je možno, naj bodo vejice tanjše in čim daljše.

Vsaka informacija o tem, kje bi lahko našli vrbo ali beke, nam bo zelo olajšala priprave na delavnice. Pišite na popoldannaslapu@tadejkobal.com ali pokličite na 040 372 813.

Animatorji Popoldan na Slapu